Vodič velikosti

Kako določiti dolžino verižice?

 

Dolžina verižice se določi glede na način nošnje ogrlice. Mere lahko na grobo določite na podlagi spodnje slike.

Pri izbiri verižice je včasih težko izbrati njeno pravo dolžino, ki bi se podala k vaši obleki. Na srečo obstaja nekaj osnovnih smernic. Standardna dolžina ogrlice je 40-50 cm, kar je pri večini ljudi med področjem grla in ključnic. In tako kot tudi vaš stil oblačenja, je pravilna dolžina verižice odvisna od vašega osebnega okusa. Prav tako je lepo imeti različne velikosti in različne stile ogrlic za različne priložnosti.

različne dolžine verižic

Izberite primerno dolžino verižice

1. Prava velikost za vas: Če želite najti idealno dolžino ogrlice, ki bo tik nad vašo ključnico, uporabite merilni trak za merjenje vratu in dodajte 5-10 cm. To pomaga zagotoviti boljšo ohlapnost in bolj udobno prileganje telesu.

2. Standardne velikosti za dame (za verižice v dolžino grla): ženske v povprečju izberite standerdno dolžino 45 cm (tiste bolj drobne 42 cm), tiste z večjim obsegom vratu pa dolžino 50 cm. 

3. Standardne velikosti za otroke: za otroške ogrlice je standardna dolžina od 35 do 40 cm.

 


Kako izmeriti velikost prstana?

 

Preden naročite prstan zase ali za darilo, morate poznati velikost prstana (številka, obseg ali premer).

tabela velikost prstana

Velikost prstana lahko izberete na dva načina:

1. izmerite obseg

Obseg prstana enostavno ugotovite tako, da s sukancem ali drugo neraztegljivo nitjo izmerite obseg prsta na mestu, kjer nosite prstan.

Nit nato izmerite z ravnilom ali šiviljskim metrom. Tako dobljeni meri (npr. 52 mm) je potrebno dodati vsaj 1 do 2 mm (odvisno od debeline členkov na prstu, kjer nosite prstan), da boste prstan lahko brez težav snemali.


2. izmerite premer

Premer prstana lahko izmerite z kljunastim merilom oziroma če tega nimate, si pomagajte z navadnim ravnilom. Če ste med dvema številkama, izberite večjo.

Pomembni namigi za ugotavljanje velikost prstanov:

* izmerite obseg prstana pri topli temperaturi in ob koncu dneva

* ko ugotavljate številko prstana, še posebej če je model širši, zaradi udobja raje izberite večjo številko

* povprečna velikost prstana za žensko je 52, za moškega pa 62

* številka prstana na roki, s katero pišete, je za približno pol številke večja

 


Skrivnost pri nošenju modnih zapestnice

velikost zapestja

Ko kupujete modno zapestnico si s šivilskim metrom ali vrvico izmerite obseg zapestja, nato pa dodajte še za en prst dolžine (cca 1 cm).

Modne zapestnice naj se ne bi nosile tesno ob roku, ampak je priporočljivo, da je med roko in zapestnico za en prst prostora, da zapestnica lepo drsi po zapestju in ne drgne kože.

Kajti če je usnjena zapestnica pretesna, se ta lahko zaradi nošenja raztegne, prav tako se lahko zaradi otesnjenosti roka na tistem delu bolj poti, zaradi česar bo usnjena zapestnica sčasoma dobila vonj.